Eerstelijnszone

 

Eerstelijnszones in Vlaanderen

 

Momenteel is de eerste lijn in Vlaanderen erg gefragmenteerd en onvoldoende voorbereid om goede, geïntegreerde en, zo nodig, multidisciplinaire zorg te kunnen afleveren aan personen met een chronische zorgnood. De zesde staatshervorming heeft de gemeenschappen belangrijke extra bevoegdheden toegekend. De Vlaamse regering grijpt dit momentum aan om de eerstelijnzorg zowel op vlak van strcuturen als inhoud te reorganiseren.

 

Door deze hervorming wil de Vlaamse Overheid de eerste lijn in Vlaanderen versterken zodat zij, zoals ook de Wereldgezondheidsorganisatie aanbeveelt, de hoeksteen kan vormen van een toegankelijke, effectieve en kwalitatieve gezondheids- en welzijnszorg. De eerstelijnszone is één van de aspecten in de hervorming van de eerste lijn in Vlaanderen.

 

Begin juli 2017 werd een oproep voor de vorming van een eerstelijnszone verspreid naar het brede werkveld van de eerste lijn in Vlaanderen. Zorg en Gezondheid ontving 55 aanvragen voor een eerstelijnszone. Na evalueren van de ontvankelijkheids- en motivatiecriteria werden 53 zones weerhouden.

 

De eerstelijnszones West-Limburg (Beringen, Ham, Leopoldsburg en Tessenderlo) en MidWestLim (Halen, Lummen, Heusden-Zolder en Houthalen-Helchteren) hebben allebei groen licht gekregen en kunnen, onder begeleiding van een transisitiecoach, de eerstelijnszone verder uitwerken.

Om alle eerstelijnszorg - en hulpverleners werkzaam binnen zorg, welzijn of lokale besturen te informeren en warm te maken om mee te werken aan de eerstelijnzones, worden er binnenkort KICK-OFF momenten georganiseerd.